Buiten de Vesting
Ontdek de verborgen schatten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het prachtige Gooi.
"Buiten de Vesting " is een leuke mountainbike tocht, in de achtertuin van Amsterdam . De tocht neemt je mee in de ruime geschiedenis van het Gooi en omstreken en voert over de Heuvelrug en door de prachtige natuurgebieden die worden beheert door Goois Natuurreservaat .
We starten in het gezellige middeleeuwse vestingstadje Naarden. De Naarden vesting is door zijn dubbele gracht uniek en heeft een rijke historie. De stad Naarden was door zijn ligging aan de doorgaande verbindingsweg naar Amsterdam van strategisch belang en maakte deel uit van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met aan de ene kant de moerassen wat nu het Naardermeer is, en aan de andere kant de Zuiderzee, moest Naarden bescherming aan Amsterdam bieden.
De mountainbike route:
Oud Naarden: Als we vanuit de Utrechtse poort vertrekken wijst de oostbeer ons de weg, de oostbeer was een afscheiding tussen het zoute water van de Zuiderzee en het zoete water van de vesting . We rijden richting oud Naarden die rond 1350 tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten werd verwoest. Naarden werd door Graaf Willem de vijfde een stuk noordelijker op de uitloper van de Heuvelrug herbouwd en het oude verwoeste Naarden kwam op de bodem van de Zuiderzee te liggen.
Onze eerste stop is de Eukenberg vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de oude Zuiderzee, wat nu het Gooimeer is.
Tafelberg: Vanaf hier rijden wij richting Huizen en Blaricum onderweg komen we diverse heuvels tegen, dit noemt men Tafelbergen. In het Gooi vind je 9 Tafelbergen die vroeger werden gebruikt voor offerfeesten. De Tafelberg is met 36.4 meter het hoogste punt van het Gooi en bied een prachtig uitzicht over de Tafelberg heide.
Fort werk 4: Tijd voor een pauze en een lekker drankje bij Fort Fier, het hoofdwerk van het offensief voor Naarden. (De drankjes zijn op eigenkosten.)
We gaan richting Hilversum en volgen de Televisietoren die met 196 meter fier boven de zuiderheide uitsteekt.
Natuurbrug: Op naar de grootse Eco natuurbrug van de wereld. De Natuurbrug Zanderij Crailo is met een lengte van 800 meter en 50 meter breedte ook echt groot te noemen. Je hebt haast niet door dat je over een brug aan het fietsen bent. Deze Natuurbrug maakt deel uit van het project “Heel de Heuvelrug” wat alle natuurgebieden van Rhenen tot aan Naarden met elkaar verbind.
Schuilplaatsen: We steken door naar het Spaanderswoud, hier vind je 59 schuilplaatsen die hoorde bij het Naarden offensief en maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit gebied heet het Fransekamp wat verwijst naar de ongeveer 4000 Franse militairen die hier in 1809 hun kamp hadden opgeslagen.
Naardermeer: Als wij het Fransekamp en het bos verlaten, fietsen wij langs het Naardermeer richting Naarden. Het Naardermeer is een beschermd natuurgebied wat in 1906 door de vereniging Natuurmonumenten als eerste Natuurreservaat is aangekocht. De vesting is al dichtbij, de grote kerk van Naarden kun je al in de verte zien.
Batterijen: Met de grote kerk inzicht, rijden we weer langs belangrijke verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit in de vorm van een tweedelig fort met een damsluis, de damsluis is in 1787 aangelegd en de Batterijen rond 1870-1886. Alleen in oorlogstijd werden deze Batterijen bemand, in 1926 verloor dit rijksmonument net als de Naarden-Vesting zijn militaire status en werd aan de gemeente Naarden gegeven.
Naarden-Vesting: Terug gekomen bij ons startpunt is het tijd om na te genieten van een heerlijk drankje of hapje. U kunt nog een bezoek brengen aan het vesting museum of lekker slenteren door deze prachtige vestingstad.
De tocht wordt gereden onderleiding van een gids waar wij een kleine onkostenvergoeding van €15 voor vragen, ook is het mogelijk om voor €25 een mountainbike bij ons te huren.