Opleiding MTB begeleider

Wat is een MTB begeleider?
De belangrijkste taak is om groepen op een plezierige en veilige manier te begeleiden. Idealiter wordt de MTB begeleider daarin gestuurd door het beleid van de vereniging en onder begeleiding van een hoger gekwalificeerde trainer/instructeur. In overleg met de eventueel aanwezige trainer/instructeur bepaalt hij de route en de snelheid van de groep. De MTB begeleider handelt volgens de verkeersregels en de gedragscode van de wieleracademie en houdt in de gaten of de deelnemers in de groep zich hier ook aan houden. Hij/zij durft deelnemers aan te spreken op het niet nakomen van de gemaakte afspraken. De deelnemers kunnen hierbij zowel jeugdigen als volwassenen zijn.

De MTB begeleider binnen de vereniging
Wanneer men samen fietst, met een groep bestaande uit meer dan 4 personen, is het van belang om een MTB begeleider aan te stellen. In de ideale situatie assisteert de MTB begeleider bij het begeleiden van wielersportevenementen een MTB trainer/instructeur niveau 3 of eventueel niveau 2. In overleg worden de route en de veiligheid bepaald. De MTB begeleider handelt volgens de verkeersregels en de gedragscode van de Wieleracademie en houdt in de gaten of de deelnemers in de groep zich hier ook aan houden. Hij/zij durft deelnemers aan te spreken op het niet nakomen van de gemaakte afspraken.

Cursus MTB begeleider voor de vereniging
Fietsen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten in Nederland. Steeds meer jonge mensen pakken de racefiets en/of mountainbike. De wielersport wordt ook steeds meer toegankelijk: je kunt fietsen op elk niveau en ten opzichte van veel andere sporten is de kans op blessures gering. Door de toenemende populariteit wordt het echter ook steeds drukker op de weg. Mensen fietsen graag samen, vaak in verenigingsverband. Goede begeleiding van trainers, MTB begeleider en wegkapiteins is daarom van groot belang. De Wieleracademie hecht veel waarde aan kwalitatief goede begeleiding van deze groepen. Naast de specifieke opleidingen voor instructeurs op niveau 2 en 3, heeft de Wieleracademie daarom ook de opleiding MTB begeleider verder doorontwikkeld.

De cursus MTB begeleider duurt 1 hele dag met theorie en praktijk (fiets noodzakelijk). Het wordt gegeven op de vereniging en kan worden aangevraagd wanneer er minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers zijn. Je kunt je aanmelden voor de cursus MTB begeleider bij onze docenten MTB begeleider. Je kunt als vereniging zelf contact opnemen met de docent MTB begeleider. Pieter Klaver is buiten mountainbike instructeur bij MTB sportief, ook docent voor deze NTFU opleiding tot MTB begeleider.
Kosten
De kosten voor de cursus MTB begeleider zijn €250,- exclusief BTW en inclusief reiskosten. Je ontvangt hierbij 1 verenigingspakket (inclusief certificaten) en kunt vanaf 1 maart zelf extra verenigingspakketten aanvragen in de NTFU webshop.
Je ontvangt hiervoor het volgende pakket:
1. Wieleracademie Certificaat MTB begeleider per deelnemer
2. Poster gedragscode MTB
3. Hesje van bioracer
4. Incl. verzendkosten