grote beer

“Buiten de Vesting “ is een prachtige mountainbike tocht, in de achtertuin van Amsterdam . De tocht neemt je mee in de ruime geschiedenis van het Gooi en omstreken en voert over de Heuvelrug en door de prachtige natuurgebieden die worden beheert door het Goois Natuurreservaat .

We starten in het gezellige en mooie vestingstadje de Naarden-Vesting. De vesting is door zijn dubbele gracht uniek en heeft een rijke historie. De stad Naarden was door zijn ligging aan de doorgaande verbindingsweg naar Amsterdam van strategisch belang en maakte deel uit van de Hollandse waterlinie. Met aan de ene kant de moerassen wat nu het Naardermeer is, en aan de andere kant de Zuiderzee, moest Naarden bescherming aan Amsterdam bieden.

 

De mountainbike route:

Oud Naarden: Als we vanuit de Utrechtse poort vertrekken wijst de 2017-04-01-PHOTO-00000074grote beer ons de weg, de grote beer was de afscheiding tussen het zoute water van de Zuiderzee en het zoete water van de vesting . We rijden richting oud Naarden die rond 1350 tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten werd verwoest. Naarden werd door Graaf Willem de vijfde een stuk noordelijker op de uitloper van de Heuvelrug herbouwd en het oude verwoeste Naarden kwam op de bodem van de Zuiderzee te liggen.

E8DA1500-4B33-4BAE-A926-8CC0C1C8ECD2

 

Onze eerste stop is de Eukenberg vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de oude Zuiderzee, wat nu het Gooimeer is.

Tafelberg: Vanaf hier rijden wij richting Huizen en Blaricum onderweg komen we diverse heuvels tegen, dit noemt men Tafelbergen. In het Gooi vind je 9 Tafelbergen die vroeger werden gebruikt voor offerfeesten. De Tafelberg is met 36.4 meter het hoogste punt van het Gooi en bied een prachtig uitzicht over de Tafelbergerheide wanneer het helder weer is kon je de grote kerk van Naarden en de Domtoren zien.

Grafheuvels: We gaan richting Hilversum en volgen de Televisietoren die met 196 meter fier boven de zuiderheide uitsteekt. Op de zuiderheide tussen Hilversum en Laren vindt je de 10 grafheuvels die al 4000 jaar oud zijn. Dit waren de begraaf plaatsen uit de Bronstijd ook wel Tumuli genoemd.

Natuurbrug: Op naar het grootse Eco natuurbrug van de wereld. De Natuurbrug Zanderij Crailo, is met een lengte van 800 meter en 50 meter breedte ook echt groot te noemen. Je hebt haast niet door dat je over een brug aan het fietsen bent. Deze Natuurbrug maakt deel uit van het project “Heel de Heuvelrug” wat alle natuur-gebieden van Rhenen tot aan Naarden met elkaar verbind.

32598D1F-610E-4740-B5E8-E92ED4155D5ESchuilplaatsen: We steken door naar het Spaanderswoud, hier vind je nog uit de tijd van de Hollandse waterlinie resterende bunkers. Deze 59 bunkers zijn tussen 1915 en 1918 gebouwd ter bescherming van de Naarden-Vesting en zijn sinds kort rijksmonument.

Naardermeer: Als wij het Fransekamp en het bos verlaten, fietsen wij langs het Naardermeer richting Naarden. Het Naardermeer is een beschermd natuurgebied wat in 1906 door de vereniging Natuurmonumenten als eerste Natuurreservaat is aangekocht. De vesting is al dichtbij, de grote kerk van Naarden is in de verte al te zien.

Batterijen: Met de grote kerk inzicht, rijden we weer langs belangrijke verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit in de vorm van een tweedelig fort met een damsluis, de damsluis is in 1787 aangelegd en de Batterijen rond 1870-1886. Alleen in oorlogstijd werden deze Batterijen bemand, in 1929 verloor dit rijksmonument net als de Naarden-Vesting zijn militaire status en werd het aan de gemeente Naarden gegeven.

21EA22CF-F965-4CEC-B225-CF3505F75578Naarden-Vesting: Terug gekomen bij ons startpunt is het tijd om na te genieten van een heerlijk drankje of hapje. U kunt nog een bezoek brengen aan het vesting museum of lekker slenteren door deze prachtige vestingstad.

Voor wie:Deze historische tocht is geschikt voor iedereen die lekker buiten actief bezig wilt zijn. Een top conditie is niet nodig. De tocht is ook geschikt voor sportieve fietsen.

Wij bieden deze tocht aan als groepsuitje en als evenement.

Voor meer informatie of boekingen, neem contact met ons op.

 Contactformulier